Temető

(A képekre rákattintva megtekinthetőek nagy felbontásban is.)

1. Temeto: „1867. február 23-án este 7 órakor nagy dörgés, villámlás történt, megjegyeztem én Ferenczi Sárosi Sámuel megyebíróságában.”

Nem tudom mikor és mi okból lett a szent Orzoangyalok tiszteletére egy hordozható oltárral a hívek szorgalmából és költségén, legtovább 1812 két és fél mérték hosszú (orgias) 2 széles nagyságban téglából felemelve – a toronyban két haranggal. Az elso 40 mérték 1679-ben, a második 30 mérték 1710-ben öntve. Vajon megvoltak-e áldva, errol semmi sem tanúskodik. Hasonlóképpen a falun kívül, még alacsonyabb helyen, mint az Agyagos teto 30 mérték hosszú és 20 mérték széles temetokerttel – a jobbágytelkiek útjának szomszédságában – dombra haladó, délrol és nyugatról Jánosi Antal székely portája mellett. Van orgonája és készült 1850. augusztus 26-án Tkt. Szabó János által 500 forintért, kórus nélkül ugyan 4 változattal és jó állapotban. Az 1833. évben adományból – a hívektol felajánlva és összegyujtve – szolid anyagból, toronnyal kezdett felemelkedni a mai helyen – a modern úttól elkülönítve, de mikor lesz ez tökéletes munkával befejezve? – ahogy Lukács evangéliuma 14-18 mondja: „Ha valaki tornyot akar építeni …”stb.

2. Temeto: A sok járványban elhaltakkal a temeto betelt. Hogy a templomhoz közel legyen, a kenderes kertbol 1873-ban.

3. Temeto:

1913-ban megnyitják a 3. temetot. Temetohelyet a legelo birtokosság ad, a Kenderes kert fejénél a legelobol 1 kat. holdat.